Cross Nordic Logistics

Senaste nytt och intressanta artiklar
automatlager

Automatiserad distribution – vad innebär det?

Det pratas mer och mer om att ens logistikflöde måste automatiseras för att kunna hänga med i dagens snabba samhälle, men vad är egentligen automatiserat flöde inom logistik?

 

Vad ska automatiseras?

Det finns givetvis inget enkelt svar på detta och ett logistikflöde kan automatiseras på många olika sätt, men jag ska försöka förklara någorlunda. Några företag väljer att automatisera en del av flödet, t ex utskrivning och påklistring av adresslappar, medans andra automatiserar hela sitt flöde. En bra tumregel är givetvis att ju mer man väljer att automatisera, desto dyrare är det att utveckla, framför allt om man gör detta själv och inte tar hjälp av en automatiserad 3PL-partner. (mer om det längre ner) Om man väljer att göra detta på sitt lager så bör man analysera mycket var ens så kallade flaskhalsar är och hur man kan automatisera bort dem. Ett exempel på detta kan vara om man har ett effektivt plockflöde men själva packningen är flaskhalsen. Bra automatiseringar kan då vara att införskaffa en maskin som förbygger lådor, automatisk lådförslutare, automatisk utskrift och applicering av adresskort med mera. Om det istället är plocket som är flaskhalsen så behövs det givetvis helt andra automatiseringar. Många väljer att automatisera sitt flöde i samband med en lagerflytt, antingen till ett egenbyggt lager eller till en 3PL-partner.

 

Vem ska automatisera?

Det finns massor av saker man måste tänka på redan innan man tar första steget mot ett automatiserat flöde och många analyser som behövs göras. Man vill inte hamna i en situation där man har automatiserat ”fel” område vilket leder till att det skapar fler flaskhalsar på andra ställen. Alla artiklar passar heller inte in i ett automatiserat flöde, t ex flöden med skrymmande artiklar är mycket dyrare att automatisera än flöden med mindre artiklar. Vad och vem som ska driva automatiseringen framåt är också en fråga som många inte har svaret på. Många företag som väljer att automatisera sina flöden tar hjälp av någon extern expert på området. Istället för att göra det i egna lagret väljer många att ta steget mot automatiserad logistik genom att outsourca sin logistik till en 3PL-partner som redan är automatiserad. Fördelen med detta är att ett 3PL-företag har oftast redan effektiviserat bort sina flaskhalsar och är experter inom automatisering. Det man bör tänka på är dock att även om de redan nu har ett effektivt automatiskt flöde så är det inte säkert att era artiklar passar in. Oftast är dock 3PL-partners flexibla och anpassar sig till uppgifter de tar sig an men det är viktigt att kolla upp sådant innan man påbörjar ett samarbete. 3PL-företag som redan har automatiserat har också redan tagit den stora initiala kostnaden för att göra automatiseringen.

 

Varför ska man automatisera?

Det inte många tänker på är att i ett traditionellt (inte automatiserat) lager så förflyttar sig personalen oerhört mycket. Varför ska man t ex gå runt till olika plockplatser om istället artiklarna kan komma till plockaren genom ett automatiskt rullband? Ju större lagerlokal man har desto mer förflyttar sig personalen mellan plockplatserna. Så expanderar man och bygger ut går det åt mer personer för att de förflyttar sig på större områden. I ett automatiserat flöde kräver oftast inte en expandering mer personal. Automatiseringens största fördel är oftast tids- och personalbesparingen, men även de mänskliga felplocken går ner om man väljer att automatisera genom att använda sig av t ex scanners vid plock. Viktigt att tänka på är att ju mer man automatiserar, desto mer blir man beroende av sitt lagersystem, så oavsett om man gör det själv eller outsourcar så bör man kolla upp systemets driftsäkerhet med mera.

 

Fördelar med att automatisera

+ Snabbare flöden

+ Felplocken minskar

+ Expandering går mycket lättare

+ Mindre personalkostnad

+ Man håller sig på en mindre yta, vilket betyder lägre hyra

 

Nackdelar med att automatisera

– Initial kostnad (om man gör det själv)

– Alla artiklar passar inte i ett automatiserat flöde

– Mer beroende av ett fungerande system

 

Ska ni automatisera?

Kontakta oss genom formuläret nedan för att se hur vi kan hjälpa er, antingen med expertishjälp på plats hos er eller om ni vill titta på vad de skulle innebära för er att flytta er verksamhet till oss.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.